Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel maden ocağında çalışan 60 kişinin işine bu sabah son verilmesi üzerine maden işçileri yer altında eylem başlattı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren bir kömür işletmesında çalışan 800 işçiden 60’ının işine bu sabah son verildi. Posta yoluyla kendilerine işten çıkarıldığı tebliğ edilen işçilerin isimleri sabah işe geldiklerinde tek tek okundu. İşten çıkartılmalarını protesto eden 60 işçiye diğer maden işçileri de katılarak eylem başlatıldı. Yaklaşık 300 metre yer altına inen işçiler
buraya kendilerini kilitleyerek sorunları çözülene kadar yer üstüne çıkmayacaklarını bildirdi.
MADENCİLER -300’DE EYLEM BAŞLATTI
Eyleme destek veren Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, hükümetin yaşanan sorunu bir an önce çözmesini istedi. Bölgede hazırlığı yapılmış 4 milyon ve toplamda 8 milyon ton kömür rezervi bulunduğuna dikkat çeken Mutlu, kapatılma çalışmaları yapılan madendeki 800 işçinin işsiz kalmasını Zonguldak’ın kaldıramayacağını söyledi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Mutlu, “En son geldiğimiz noktada işveren bu sabah işten çıkartılanların listesini isim isim okuyarak bunların iş akitlerinin feshedildiğini, taraflara tebligatların posta yoluyla bildirildiğini ifade etti. Sabahleyin bunu duymamız bizi şok etti. İşçi arkadaşlarımızın zaten tedirgin bekleyişleri sürüyordu. Bu sabahta bununla karşılaştıktan sonra işçi arkadaşlarımız topyekün bu şartlarda işyerini işgal edeceklerini, kuyu dibine inip, kuyu dibinden öteye geçmeyeceklerini ifade ettiler. İşçilerimiz şu anda kuyu dibinde beklemektedirler. İşten atılan arkadaşlarımızın işten atılmalarının engellenmesi hemde bundan sonraki süreçte devam edecek olan iş akitlerinin feshinin durdurulması, iş yerlerinin yaşatılması için mücadele ediyorlar. Madenci arkadaşlarımız seslerini Türkiye kamuoyuna, yetkililere, siyasilere ve sendikalara duyurabilmek için böyle bir karar almışlar. Bizde sendika olarak arkadaşlarımızın seslerinin duyurulması noktasında elimizden geleni bu güne kadar yaptık, bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz” dedi.
8 MİLYON TON KÖMÜR REZERVİ VAR
Kömür işletmesi sahasında toplam 8 milyon ton kömür rezervi bulunduğunu belirten Mutlu şunları söyledi: "Şu anda üretime hazır 4 milyon ton kömür olduğunu biliyoruz. Üretime hazır olmayan, hazırlanması gereken bakir olarak adlandırılan ve yeni bulunan kömür alanımızda da yine 4 milyon ton, yani şu anda bilinen burada 8 milyon ton kömür rezervi yatıyor. Ülke ekonomisine kazandırılması gereken dünyada da kömür ihtiyacının hızla arttığı enerji sektörünün vazgeçilmez bir unsuru olmayı devam ettirmesi göz önündeyken bizim devletimizin ve işverenlerimizin yer altında yatan 8 milyon ton kömürü yer altında bırakmak için çabalaması manidar diye düşünüyorum."