Bitcoin'in dünyada hiçbir devletin güvencesinde olmadığına ifade eden İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Ölmezoğulları, "Durum böyle olunca, herhangi bir olumsuzluk yaşandığında muhatabınız olacak bir merci yok. Diğer yandan 2009 yılında başlayan bu uygulama, 2017 yılında muazzam bir sıçrama gösterdi. Kripto para denilen bu uygulamayı, tam olarak gizli bir para olarak görmemek gerekiyor. Bitcoin'lerin üretilmesi de madencilik olarak görülüyor. Bu yönden bakıldığında aslında altın standardına daha çok benziyor. Bununla birlikte, altın miktarı sınırlı olmasının yanında gerçek bir maden, dolayısıyla finansal istikrarı sağlıyordu. Günümüzde ülke paraları herhangi bir mala endeksli değil. Bu durum spekülasyonu da beraberinde getiriyor" diye konuştu.
"Önümüzdeki süreçte değer kazanmaya devam edecek gibi duruyor"
Bitcoin'in hızlı bir şekilde değer kazanmasının spekülatörlerin dikkatini çektiğine işaret eden Nalan Ölmezoğulları, "Türkiye'de de bu uygulamaya ciddi bir talep var. Alım-satım siteleri oluşturuldu. 2013 yılında BDDK'nın yayınladığı bir bildiri vardı. Bu konuda yatırımcıları uyarıyordu. Buna karşılık birkaç gün önce Merkez Bankası, Bitcoin'i yakından izlediklerini ve finansal istikrara katkı sağlayabileceğine işaret eden bir açıklama yaptı. Dolayısıyla bu durum Türkiye'deki Bitcoin piyasasının daha da genişleyeceği olarak yorumlanabilir. Ancak diğer yandan da riskli bir yatırım olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Küçük yatırımcılar açısından bakıldığında, bu yatırımcıların çok dikkatli olması ve bana göre uzak durması gereken bir alan. Ancak dünya genelinde birçok merkez bankası da artık bu paraları dikkate almaya başladı. Önümüzdeki dönemde bir süre daha bu paraların değeri artmaya devam edecek gibi görünüyor" dedi.
"Kara para aklamak için elverişli bir ortam"
İşlem yapılan ortamın güvenilir olmadığının altını çizen Ölmezoğulları, "Bitcoin, gizli bir para değil belki ancak bu parayla işlem yapanların kimlikleri gizli. Dolayısıyla da bir yönüyle kara para işlemleri için çok elverişli gibi görünüyor. Yakın gelecekte fiziki parayı ortadan kaldıracağını düşünmüyorum. Bir yönüyle de fantezi bir işlem olarak görüyorum. Teknolojinin, sanal ortamda yapılan işlemlerin çok büyük bir hızla geliştiği bir dönemde yaşıyoruz. Dolayısıyla gelecekte kripto paraların kullanım alanları genişleyebilir. Ancak karmaşık bir teknolojik altyapısı olduğu için, özellikle küçük yatırımcılar açısından dolandırılma ve parasını kaptırma gibi riskler de çok yüksek. Sonuçta en popüler örneği Bitcoin olan kripto parada bir tür finansal yenilik ve finansal yenilikler spekülasyona oldukça açık" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da, otomobilde ölü bulunan genç kızın katili, ...
Bursa'da bir kadın başından vurulmuş halde b...Bursa'da gece saatlerinde bir araç içerisinde başınd...
Babasından kalan arsasına gece konduları kon...Bursa'da babasından miras kalan 3 dönüm arsayı satma...
Bursa'da bir kişi başından vurulmuş halde bu...Bursa'nın İnegöl ilçesinde 56 yaşındaki şahıs, başın...
Bursa'da özel tasarım 3 katlı 'uyuşturucu fa...Bursa'da uyuşturucuya yönelik yapılan operasyonlar a...
Bursa'da adres sorma bahanesiyle vurmuştu. G...Bursa'da adres sorma bahanesiyle gerçekleştiği iddia...
Bursa'da ekiplerle çatışmaya girdi, vurulara...Bursa'da uyuşturucu ticareti yaptığı sırada ekiplerc...
Bursa'da ekmeğe yüzde 25 zam geldiBursa'da ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. Daha ...
Bursa'da dehşet! Önce bıçaklanıp sonra yakıldıBursa'nın İznik ilçesinde kayıp olan 18 yaşındaki ge...
Bursa'da adres sorduğu kişiyi "Ne demek adre...Bursa'da bir şahıs, kafenin önünde bekleyen kişiye a...