Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Moğolistan’ın kuzey bölgesinde yaşayan ve sayıları 600 olan Dukha Türklerine 19 adet ren geyiğini düzenlenen törenle hediye etti. Duklalıların ulaşım aracı olarak kullandıkları ren geyikleri Rusya’nın Tuva bölgesinden getirildi.
Moğolistan’ın Mörün şehrinde - 30 derecelik soğukta gerçekleştirilen ve dans gösterileriyle başlayan törende geyiklerini teslim alan Dukhalıların büyük sevinç yaşadığı gözlendi. TİKA tarafından verilen geyikleri teslim alan Santin Ganbat isimli bir Dukhalı 9 saatlik yolculuğun ardından Dukha halkına bu geyikleri kendisinin götürmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek Türk hükümetine ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Törene katılan Türkiye’nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz, Türkiye’nin Moğolistan’a sağlık, eğitim, alt yapı ve tarihi eserlerin korunmasında çok ciddi katkılar yaptığını ifade etti. Moğolistan’ın kuzey bölgesinde yaşayan ve sayıları 600 civarında olan Duhalıların en eski Türklerden olduklarını belirten Büyükelçi Karagöz, Dukhalıların ren geyikleri ile yaşadıklarını, onlarla beslendiklerini, geyiklerin etinden sütünden ve derisinden faydalandıklarını ifade ederek geyiklerin neslinin tükenmekte olduğunu, aynı verimlilikte üremediklerini gördükten sonra yaklaşık 2 yıl önce başlayan ve sayın Başbakan ile sayın TİKA Başkanı Serdar Çam’ın talimatları ile bu proje üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Karagöz, “Rusya’nın Tuva bölgesinden yaklaşık 20 adet ren geyiği buraya getirildi. Biz de bu geyikleri teslim etmek için burada bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Şu an hava yaklaşık - 30 derece ve - 50 derece de olsa biz buraya gelir kardeşlerimizi yalnız bırakmazdık” dedi. TİKA’nın Ulan Batur koordinatörü Ekrem Kalan ise, bu projenin yaklaşık 1 buçuk yıl önce başladığını belirterek 2013 yılında TİKA olarak Dukha Türklerine insanı yardım projesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kalan,
“ Bu proje sırasında Dukhalılarla daha yakın ilişki kurma fırsatı bulduk ve ihtiyaçlarını yerinde gözlemleme fırsatı bulduk. Burada kan yakınlaşmasından dolayı ren geyiklerinde genetik bozulma olduğunu gördük. Bu bağlamda Rusya’nın Yakutistan ve Tuva bölgesinde fizibilite çalışmaları yürüttük. Buraya en uygun geyik neslinin Tuva’da bulunduğunu tespit ettik. Oradan 20 baş damızlık geyik alıp getirdik ve bugün bunların teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Geyiklerin etinden, sütünden, boynuzlarından ve derisinden faydalanan Dukhalılar ren geyiklerini teslim aldıktan sonra- 30 dereceyi bulan soğukta yaşadıkları bölge olan Hösgöl’e varmak üzere yola çıktılar.