Kış aylarında evlerde yakılan sobaların neden olduğu ölüm riskinin, yangınlardan çok daha fazla olduğu belirtildi.
Tüm ikazlara rağmen her yıl hidrokarbon içeren fosil yakıtların 'kömür, petrol, doğalgaz' bilinçsizce yakılmasından kaynaklanan zehirlenmelere bağlı ölümlerin önlenemediğini hatırlatan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı yetkilileri, havaların soğuması ve özellikle lodosun etkili olduğu günlerde vatandaşlardan soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istediler.
Kış aylarında evlerde yakılan sobaların neden olduğu ölüm riskinin, yangınlardan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken yetkililer, havaların soğumasıyla birlikte, yanlış soba seçimi, sobanın yakılması ve boruların eksik izolasyonu nedeniyle üzücü olayların yaşandığını hatırlattı. Yetkililer, Başkentlileri bu hususlara özen gösterme konusunda bir kez daha uyardı.
LODOS ZEHİRLENME RİSKİNİ ARTIRIYOR
Güneyden estiği için genellikle sıcak hava taşıyan lodos rüzgarı, bacadan çıkan dumanın yükselme hızını azaltıyor. Bacadan çıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortam bulduklarında hızla yükselebiliyor.
Sıcak bir rüzgar olan lodos, dış ortam sıcaklığını artırdığı için sadece sobayı boğmakla kalmıyor aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltıyor. Soba zehirlenmeleri ile ilgili önemli bir konunun da bacadan çıkan dumanın ters yönden gelen özellikle lodos rüzgarının etkisi ile dışarıya çıkamayarak yaşam alanına geri dönmesi sonucu yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri. Yetkililer, vatandaşların bacalarına rüzgar koruyucusu yerleştirerek önlem almalarını tavsiye etti.
BACALARI YILDA EN AZ BİR KERE TEMİZLETİN
Baca tıkanıklığının da zehirlenmelerde çok önemli rolü olduğunu vurgulayan yetkililer, daire ve apartmanlarda bacaların yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini belirterek, “Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsin” dediler.
KATALİTİK SOBA VE ŞOFBENİN YERİ ÖNEMLİ
Katalitik sobaların oksijeni tükettiği için küçük veya yatak odalarında kullanılmasının sakıncasını dile getiren ve zaman zaman ölümlere neden olduğuna dikkat çeken yetkililer, şofbenlerin mutlak suretle banyoda bulundurulmaması gerektiğini vurguladı.
Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiğinin altını çizen yetkililer, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.
Ankaralıları yatmadan önce sobalarını yakarak yatmamaları için uyaran yetkililer, sobanın yakıldıktan sonraki alev alma sürecinde odun veya kömür olsun çok miktarda duman çıktığını ve risk taşıdığını hatırlattı.