Satmaya kıyamıyor! Bu işten kazancı ise...

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Eko Dede lakaplı bir çiftçi, yaklaşık 20 yıldır herhangi bir zirai ilaç kullanmadan narların nasıl yetişebileceğini deniyor.

YAŞAM, 04 Ekim 2017 Çarşamba, 23:59
Satmaya kıyamıyor! Bu işten kazancı ise...

Suruç ilçesi Aybastı Mahallesi'nde kendisine ait arazide yaklaşık 20 yıldır nar yetiştiren 65 yaşındaki emekli öğretmen İbrahim Halil Akkuş, yetiştirdiği narları misafirlerine ikram ediyor. Yıllardır "Eko Park" ismini verdiği iki dönümlük arazide meyveleri doğal yollarla nasıl yetiştirebileceğini araştıran Akkuş, bunun için çeşitli yollar deniyor. İbrahim Halil Akkuş, büyüyen meyvelerini son dönemlerde dalındayken poşet geçirerek korumaya çalışıyor. Elde ettiği narları ise satmayarak sadece kendisini ziyarete gelenlere ikram eden Akkuş, vatandaşlara meyve fidanı da hediye ediyor.

20 yıldır kendi çapında araştırma yapıyor

Eko Dede lakaplı İbrahim Halil Akkuş, yaklaşık 20 yıldır doğal ürünün nasıl yetiştirilebileceğini araştırıyor. 2 dönümlük arazisinde uygulamalar yapan Akkuş, "Ben Eko Dede. Her bölgenin insanı kendi marifetiyle anılır. 20 yıldır iki dönümlük bu eko parkımda araştırma amaçlı meyve ve diğer bitkiler üzerine çalışma yapıyorum. Buradaki amacım insanlara doğal meyveleri tadıyla yedirmek. İnsanlara fidan da veriyorum. Yani insanlığa bir hizmettir. Bu çalışmaları yaparken içerisinde olduğumuz nar hasadı günleri önemlidir. Asıl hedefim, narı Allah'ın verdiği doğal tadıyla, fizyolojisiyle yetiştirip hasadını yapmak. Satışını yamıyorum. Buradaki kazancım yeni dostlar ediniyorum" dedi.

"Nar üreticileri kimyasal ilaç kullanıyor"

Üreticilerin kimyasal ilaç kullandığını dile getiren Akkuş, "Şimdi herkes nar hasadında, narı alıyor pazara götürüyor. Kimyasal ilaçlar kullanıyor. Ben ise hasat zamanı buzdolabı poşetlerini alıyorum. Narın üstünü koruyacak şekilde poşeti geçiriyorum. Poşeti de sapıyla birlikte bir iple bağlıyorum. Narın hava alabilmesi için poşetin al kısmını kesiyorum. Böylelikle nar yağmur sularından korunmuş oluyor. Geçici sera görevini gören bu poşet sayesinde nar hasadı 15 gün geciktirilebilir ve oluşabilecek çatlakların da önüne geçilmiş olunur. Ayrıca bu yöntem ile nar doğal olarak şurup alıyor, olgunlaşıyor. Bu şekilde nar tam yenilecek kıvama ulaşıyor. Kimyasal ilaçların kullanıldığı narlar ile benim bahçemde yetişen narları tarttığımızda, bu narlar daha ağır, bir kilogram geliyor ve daha uzun süre dayanabiliyor" şeklinde konuştu. 

BURSA
Finallere hazırlanan öğrencilere Başkan'dan çorba ikramı
Bursa'da Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, finallere hazırlanan üniversiteli öğrencileri der...
SPOR
Trendyol Süper Lig'de 20. haftanın hakemleri belli oldu
Trendyol Süper Lig'de 20. hafta oynanacak müsabakaların hakemleri belli oldu.
BURSA
Bursa'da firar eden ayı havadan ve karadan aranıyor
Bursa'nın Karacabey ilçesinde barınaktan firar eden ayı için havadan dron ile karadan jandarma ve...
BURSA
Okulda kalp krizi geçiren öğrenci hayatını kaybetti
Bursa'nın İnegöl ilçesinde okulda kalp krizi geçiren 10 yaşındaki öğrenci hayatını kaybetti.
BURSA
Sahiplenilen köpeklerin ilk aşısı ve muayenesi Osmangazi Belediyesi'nden
Osmangazi Belediyesi ve Bursa Veteriner Hakimleri Odası arasında imzalanan protokol kapsamında, O...
BURSA
Kamyonun kasasından düşen şoför yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikasında kamyonun kasasından düşen şo...