Başkan Doğru, 'beyaz altın' olarak adlandırılan ve geçtiğimiz senelerde büyük sıkıntı yaşanan ve yurt dışından ithal edilmek zorunda kalınan pamuğun durumu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
"Pamuğa destek artmalı"
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye'nin 1 milyon 600 bin ton lif pamuk ihtiyacı olduğunu, bunun geçtiğimiz yıl 580 bin tonunu Türkiye'de üretildiğini, geri kalanının yurt dışında ithal edildiğini belirtti. Doğru, pamuğa verilen desteğin artması halinde çiftçinin ekimlerini eskisi gibi yapacağını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl 1 milyon tonun üzerinde pamuk ithal edildi. Bu sene yüzde 20 civarında pamukta artış olmasını, yani 720 bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Destekler artarsa çiftçimiz eskisi gibi ekim yapmaya devam edecektir" diye konuştu.
"Toplam 21 ürün desteklenecek"
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren havza bazlı destekleme modeline geçildiğini anımsatan Doğru, belirlenen 941 ilçenin her birinin ayrı bir havza kabul edildiğini ve bu ilçelerde ön plana çıkacak ürünler üzerinden fiyat-fark desteklemesi yapılacağını kaydetti. Başkan Doğru, daha sonra şunları söyledi:
"Bu kapsamda toplam 21 ürün desteklenecek. Adana'da da her bir ilçe bir havza kabul edilerek her ilçedeki ekim yapılan belli başlı ürünler belirlendi. Adana'da bizim ön planda ekilmesini istediğimiz ürünler özellikle Seyhan, Yüreğir, Karataş, Ceyhan gibi büyük ova içerisinde pamuk, soya, mısır, yem bitkileri ve buğday. Zaten yem bitkileri ve buğday, Türkiye'deki 941 havzanın hepsinde destekleniyor. Diğer ürünler de su ve toprak yapısına göre tespit edildi."
"Pamuk, mısırda düşüşe yol açtı"
Pamuk, mısır ve soyanın ekim nöbeti yapma açısından ön plana çıktığını belirten Doğru, pamuğun fazla ekilmesinin en çok mısıra darbe vurduğunu belirterek, "Dünyada ve Türkiye'de oluşan fiyatlar sonucunda bu sene pamuk ekiminde hem Ege'de hem de Çukurova'da bir miktar artış bekleniyor. Pamuğun fazla ekilmesi en çok mısırı etkiledi. Mısırda düşüşe neden oldu" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de şu anda 1 milyon 600 bin ton lif pamuk ihtiyacı var"
Çukurova'nın pamuğa dönmesi gerektiğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Hem toprağın sürekli mısır ekilmesinden dolayı yorulmasını önlemek açısından hem de mısır üretenler açısından faydası var. O zaman mısır arzı fazla olmayacak ve fiyatlar da daha dengeli oluşacak. Türkiye'de şu anda 1 milyon 600 bin ton lif pamuk ihtiyacı var. Bunun geçen seneki rakamlarla 580 bin tonunu Türkiye üretti ve 1 milyon tonun üzerinde pamuk ithal edildi. Bu sene yüzde 20 civarında artış olmasını, yani 720 bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Gelecek yıllarda hem desteklerin artması hem de çiftçinin daha fazla kazanması sonucunda, bu üretimin 90'lı yıllarda olduğu gibi 1 milyon tonlara yükselmesini bekliyoruz. Şu anda tüketimin yüzde 45'ini üretimle, yüzde 55'ini ithalatla karşılıyoruz. Destekler artarsa çiftçimiz eskisi gibi ekim yapmaya devam edecektir" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da, otomobilde ölü bulunan genç kızın katili, ...
Bursa'da bir kadın başından vurulmuş halde b...Bursa'da gece saatlerinde bir araç içerisinde başınd...
Babasından kalan arsasına gece konduları kon...Bursa'da babasından miras kalan 3 dönüm arsayı satma...
Bursa'da bir kişi başından vurulmuş halde bu...Bursa'nın İnegöl ilçesinde 56 yaşındaki şahıs, başın...
Bursa'da özel tasarım 3 katlı 'uyuşturucu fa...Bursa'da uyuşturucuya yönelik yapılan operasyonlar a...
Bursa'da adres sorma bahanesiyle vurmuştu. G...Bursa'da adres sorma bahanesiyle gerçekleştiği iddia...
Bursa'da ekiplerle çatışmaya girdi, vurulara...Bursa'da uyuşturucu ticareti yaptığı sırada ekiplerc...
Bursa'da ekmeğe yüzde 25 zam geldiBursa'da ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. Daha ...
Bursa'da dehşet! Önce bıçaklanıp sonra yakıldıBursa'nın İznik ilçesinde kayıp olan 18 yaşındaki ge...
Bursa'da adres sorduğu kişiyi "Ne demek adre...Bursa'da bir şahıs, kafenin önünde bekleyen kişiye a...