Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde geçtiğimiz yıl yakalandığı lösemi hastalığı nedeniyle okula gidemeyen 10 yaşındaki Rana Göktaş’a öğretmenleri evinde ders veriyor.
Ürgüp’te çiftçilik yaparak geçimini sağlayan İbrahim ve Ümran Göktaş çiftinin 3 çocuğunun en büyüğü olan lösemi hastası 10 yaşındaki Rana Göktaş’ın eğitimini aksatmasını istemeyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri ve Atatürk Ortaokulu idarecileri, 'evde eğitim hizmetleri' ile Rana’yı hayata bağladı. Hastalığı nedeniyle geçtiğimiz yılın büyük bölümünde okula gidemeyen Rana için Atatürk Ortaokulu’ndaki öğretmenleri her gün evine gelerek ona ders veriyor. Rana’nın tahta, okul sırası, ders araç ve gereçleri ile adeta sınıfa çevrilen odasında Türkçe, matematik, fen, İngilizce, sosyal bilimler, müzik, din kültürü ve ahlak bilgisi ve resim derslerini veren öğretmenleri, Rana’nın sınavlarını da yine burada yapıyor.
Türkçe öğretmeni Şennur Öncü, Rana’nın okulda eğitim gören yaşıtlarının aksine birebir branş öğretmenlerinden özel dersler aldığını belirterek, bu anlamda oldukça şanslı olduğunu söyledi. Öğrencisinin tüm derslere büyük bir heyecan ve şevkle katıldığını ve oldukça başarılı olduğunu belirten Öncü, “İlk derslere başladığımızda Rana geçtiğimiz yılın büyük bölümünde okula gidemediği için bizim beklentilerimiz düşüktü. Hastalığının ilk döneminde hem öğretmenlerinden, hem arkadaşlarından hem de okulundan uzak kalmıştı. Buna rağmen Rana evde derslere başladığımız daha ilk günden itibaren beklentimizin çok üzerinde oldu. Verdiğimiz şeyi çok kolaylıkla alabiliyor. Tüm derslerine branş öğretmenleri geliyor. Rana için tüm öğretmen arkadaşlarımız yıllık plan ve kazanımlar oluşturdu. Böyle bir imkan olduğu için şanslı. Aslında özel ders alıyor diyebiliriz. Okul ortamında da belki aynı öğretmenler gelecekti ama 25 kişilik bir sınıfın içerisinde duyup, dinleyip, anlamakla birebir ona anlatılması arasında mutlaka bir fark var diye düşünüyorum” dedi.
“BÜYÜYÜNCE POLİS OLMAYI İSTİYORUM”
Arkadaşları ile birlikte yeniden okul sırasında ders işlemeyi hayal ettiğini belirten Rana ise, “Derslerim çok zevkli geçiyor. Öncesinde evde kaldığım zaman sürekli olarak bilgisayar başındaydım. Sürekli odamda kalmak zorunda olduğum için çok canım sıkılıyordu. Öğretmenlerimin gelmesi benim için çok iyi oldu. Onlar gelmeden önce kitaplarımı hazırlayıp ödevlerimi yapıyorum. En sevdiğim dersler ise matematik ve fen. Arkadaşlarımız ile birlikte okula gitmeyi ve onlarla vakit geçirmeyi çok özledim. Büyüyünce polis olmayı istiyorum” diye konuştu.
“BU SİSTEM SAYESİNDE RANA DAHA MUTLU OLDU VE HAYATA DAHA SIKI TUTUNMAYA BAŞLADI”
Rana’nın annesi Ümran Göktaş, yakalandığı hastalık nedeniyle uzun süre okula gidemeyen kızının evde eğitim sistemi sayesinde hayata bağlandığını söyledi. Kızının her gün gelecek olan öğretmenini büyük bir heyecanla beklediğini ve sürekli derslerine çalıştığını ifade eden anne Göktaş, “Bu sistem sayesinde Rana daha mutlu oldu ve hayata daha sıkı tutunmaya başladı. Eğitim öncesinde sabahları Rana’yı yatağından kaldıramıyordum. Ama şimdi her sabah erken kalkmak için bir amacı var. Daha önce bunlar yoktu. Tüm öğretmenlerimize emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Baba İbrahim Göktaş ise, geçtiğimiz yıl boğaz ağrısı ve grip şikayeti bulunan kızlarının hastalığının uzun sürmesi nedeniyle doktora gittiklerini ve sonrasında kızlarına sevk edildiği hastanede lösemi teşhisi konduğunu belirterek, tedavisi nedeniyle geçtiğimiz yıl 4. sınıfta olan kızlarının uzun bir süre okuluna gidemediğini ifade etti. Hastanede kendi kızları gibi lösemi olan başka çocukların ailelerinden ‘evde eğitim sistemi’ ile ilgili bilgi sahibi olduğunu ve kendilerinin de bundan faydalanmak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat ettiklerini kaydeden İbrahim Göktaş, kendilerine verdikleri destekten dolayı Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri ile okul idarecilerine teşekkür etti.