Bakım için en uygun zamanın eylül ayı olduğu, alınacak basit tedbirlerle doğalgaz faturasının yüzde 20 düşürülebileceği belirtildi.
Isıtma, soğutma, havalandırma sektörünün Bursa’daki lideri Biytaş Şirketler Grubu Başkanı ve Makina Mühendisi Suat Gülçimen’in verdiği bilgilere göre, gaz tüketiminin düşürülmesi ve verimli ısınma için kombilerin kış öncesinde bakımdan geçirilmesi çok önemli. Kombilerin gaz geçiş filtrelerinin yılda bir kez temizlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gülçimen, özellikle balkonlardaki kombilerin toz nedeniyle tıkandığını bunun yanı sıra sudaki kirecin de kombide tıkanmalara yol açtığını vurguladı.
Kombi bakımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Suat Gülçimen, kombinin montajı sırasında mutlaka ısı yalıtımının sağlanması gerektiğini ve balkon gibi dış ortamdaki kombilerin de kışın donmaması için sisteme antifiriz konulması gerektiğini belirtti.
Kombi bakımı sırasında cihazın yanma hanesi, fan gibi bölümlerindeki tozların temizlendiğini, brülör ve bacanın bakımının yapıldığını ifade eden Suat Gülçimen, sadece kombi temizliğinin yeterli olmadığını radyatörlerin de temizlenmesi gerektiğin vurguladı. Gülçimen, “Zaman içerisinde radyatörler (petek) tıkanabilir, bu ise yeterince ısınmayı önler. Yetkili bir uzmanın hiç olmazsa 2 yılda bir radyatörlerin suyunu boşaltıp belirli bir oranda sisteme akıcı madde eklemesiyle daha verimli bir ısınma sağlanır. Bu bakımlar ödenecek doğalgaz faturalarınız yüzde 20’ye kadar azaltacaktır ve kışın soğuk günlerde sistemin bozulma riskini en aza indirecektir” diye konuştu.
GAZ SAYACINI İHAMEL ETMEYİN
Suat Gülçimen, kombi ve radyatörlerin yanı sıra doğalgaz sayaçlarının da belirli periyotlarla bakımının yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu bakımın sadece yetkili gaz şirketince yapılabileceğine de vurgu yapan Suat Gülçimen, “Diğer bakımlarını yaptırdığı halde, gaz faturasının yüksek olduğunu düşünen ve sayacının yanlış ölçüm yaptığından şüphe eden aboneler dağıtım şirketinden sayacına bakım yapmasını isteyebiliyor. Ancak yapılan incelemede sayaçta herhangi bir arıza olmadığı tespit edilirse servis parasını abone ödüyor. Eğer sayaçta bir arıza tespit edilmişse dağıtım şirketi ücretsiz sayacı değiştiriyor” dedi.
Suat Gülçimen, gaz sayaçlarının 10 yılda bir kontrolden geçirilmesi kanunî mecburiyet olduğunu bu sebeple gaz dağıtım şirketlerinin en fazla 10 yıl içinde sayaçları ücretsiz olarak bakımdan geçirmesi gerektiğini vurguladı.