İşte uçak değerindeki tespih!

Eskişehir'de değerli malzemeden yapılan tespihlerin üzerini nakış nakış işleyerek motifler kazıyan Nakkaş Süleyman Gürsoy, bu değerli eserleri Türkiye'den çok Arap ülkelerinin önemsediğini ifade ederek, "Araplar bir tespih için uçak gönderiyor" dedi.

KÜLTÜR - SANAT, 29 Mart 2017 Çarşamba, 16:53
İşte uçak değerindeki tespih!

Yaklaşık 5 yıl önce başlayan tespih merakı Süleyman Gürsoy'u bu işe itmiş. Güvenlik görevlisi olarak çalışırken, bir yandan da tespihlere nakış yapmaya başlayan Gürsoy, ilk zamanlarda aldığı ucuz tespihlere işleme yaparak satmış. Tespih işlemeciliğini geliştiren sanatçı, ardından güvenlik görevliliği işini bırakarak ufak bir atölye açmış. Atölyesini kendisine göre dizayn eden Gürsoy'un yapmış olduğu tespihler kısa sürede önce Türkiye sonra ise Arap ülkelerinde duyulmuş. Gürsoy, işe ilk başladığında kendisinden tespih alan ve teşvik eden koleksiyoner Dr. İhsan Oruk'a minnet duyuyor. Yaptığı tespihleri 10 bin lira fiyatların üzerinde satan işleme ustası Süleyman Gürsoy, şimdilerde aldığı siparişler nedeniyle yoğun bir şekilde çalışıyor. Türkiye'de tespihin yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Gürsoy, kimsenin konuya sanat olarak bakmadığını söyledi.

"Ustalar öğretme konusunda biraz ketum"

Merakının ünlü tespih ustalarını takip etmesiyle başladığını söyleyen Gürsoy, "Tespih merakı bende bundan 5 yıl önce başladı. Daha öncelerde Berat Serdar Neziroğlu'nu takip ediyordum. Onun tespihlerini görerek bu işe başladım. Biraz da fiyatları yüksek olduğu için baktım alamıyorum, bari yapayım dedim. İlk zamanlarda çok kişiye sordum, ama ustalar öğretme konusunda biraz ketum. Piyasaya yeni birisinin gireceği biraz sıkıntılı olacağı için çoğu kişi göstermedi. İyi ki de göstermediler. Ben de bu daha çok azim yaptı. Bir ustam yok, bu işi kendim öğrendim. Daha önce güvenlik görevlisiydim, sonra bu işi iyice öğrendikten sonra, satılmaya başlayınca, bıraktım o işi" dedi.

"Araplar bir tespih için uçaklarını gönderiyor"

Bu sanatın sermaye gerektiren bir iş olduğunu anlatan Gürsoy, kendisini sadece tespihlere nakış yaptığını söyledi. Tespih yapan kaliteleri ustaların da belirli bir ücretlerinin olduğuna dikkat çeken Süleyman Gürsoy, "İlk zamanlarda o fiyatları karşılayamıyordum. Daha ucuz tespihler alıp yapıyordum. Sata sata daha iyi tespihler almaya başladık. Genelde Arap Emirlikleri, Katar, Dubai ve ABD Kaliforniya'ya da gönderiyoruz. Genelde uçaklarıyla gelip alıyorlar. Biraz alım güçleri yüksek olduğu için, sanata değer de veriyorlar. Fiyat falan sormazlar, o senin yaptığın işe bakar, 'bunun değeri bu' der. Sen az söylesen bile o daha çok verir" şeklinde konuştu.

Tespih satmada sosyal medyanın büyük avantajlarının olduğunu belirten Nakkaş ustası Gürsoy,konuşmasının bir bölümünde şunları söyledi: "Mesela ben atölye açtım, gelip de daha atölyeden tespih satmamışımdır. Ama sosyal medyada bayağı bir takipçim oldu. Birileri alıyor ve çevrelerindekilere tavsiye ediyorlar. O şekilde herkese ulaştık. Tespihe ben de gönül verdiğim için sanatsal olarak gördüm. Ama çoğu gencimiz bunları dizilerden görüyor. Bir güç simgesi, külhanbeyi gibi falan. Aslında tespih o değil. Tespih bir kültürdür. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir kültür. İşte bizde bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Daha çok sanatsal anlamda oyma yaparak, süslemeler yaparak bunu sanatsal hale dönüştürmeye çalışıyoruz."

"Tespih fiyatını duyan öğrenmek istiyor ama iki gün sonra kaçıyor"

Çıraklar yetiştirerek, sanatın daha çok insanlara öğretip bitmemesi için mücadele vereceğini belirten Gürsoy, "Her gelene de gösteriyorum, öğretmeye çalışıyorum ama biraz sabır işi olduğu için gençler pek sabır göstermiyorlar. İlk başlarda çok kişi geliyor, 'Ustam öğretir misin?' gibisinden, hani çoğu fiyatları duyup da geliyor zaten. Onlar zannediyor ki hemen yapacağım, satacağım, para kazanacağım. Ama öyle olmuyor. Ben 5 senemi verdim, daha yeni yeni iyi kazanmaya başladım. İlk etapta tabi ki olmuyor. İlk zamanlar öğrettiklerim arıyorlar ve 'abi olmuyor' diyorlar. Hemen olsa zaten bu şekilde olmaz. Bir el melekesi var, bu zamanla oluyor. Yaptıkça elin alışıyor ve farklı modeller çıkarmaya başlıyorsun. Bu da çok önemli, atıyorum 3-5 model olsa, koleksiyonerler aldıktan sonra sıkılırlar. Bunu da çoğaltmak lazım. Birde bu işte en büyük pay koleksiyonerlere de düşüyor. Şimdi bir çok usta bu işi yapıyor, yeni başlamak isteyen oluyor. Ama bir isim yapana kadar satışları pek olmuyor" dedi.

"Koleksiyonların aldığı tespihler ustaları öne çıkarıyor"

Koleksiyonerlerin aldıkları tespihlerin ustaları öne çıkardığını belirten tespih işlemecesi Nakkaş Süleyman Gürsoy, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Koleksiyonerler yeni başlayan ustalardan tespih alırsa, onlar da kısa sürede daha iyi yerlere gelecektir diye düşünüyorum. Ben de mesela aynı şekilde öyleydim. Sağolsun, Doktor İhsan Oruk bey var Eskişehir'de, onun destekleri büyüktür üzerimde. O benden öyle tespihler yapmamı istedi ki, benim sanatımı yukarılara taşıdı." 

BURSA
Uludağ'da izdiham...Günübirlikçiler ve üniversiteliler akın etti
Uludağ'da kar kalınlığı 58 santimetreye ulaştı. Yılbaşından itibaren yaşanan turist yoğunluğuna h...
BURSA
100 milyon TL'lik karşılıksız çek veren şahıs yakalandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde piyasaya 100 milyon TL'lik karşılıksız çek veren şahıs polis ekiplerin...
BURSA
Başkan Bozbey, Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın mensuplarıyla buluştu
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında düz...
BURSA
Meteoroloji'den Bursa için son dakika uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yarın Bursa için sarı uyarıda bulundu.
BURSA
Motosiklet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada otomobil ile kafa kafaya çarpışan motosikletin sü...
BURSA
İznik yolunda feci kaza: 1'i ağır 4 yaralı
Bursa'nın İznik ilçesinde kontrolden çıkıp bir çiftlik evinin bahçe duvarını yıkıp bahçeye yuvarl...