Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Otlakbaşı mahallesindeki öğrenciler, evlerindeki voltaj düşüklüğü nedeniyle akşamları ışıldak önünde ders çalışıyor.
16 haneli yerleşim merkezinde iki yıldır yaşanan voltaj düşüklüğü, hem aileleri hem de öğrencileri olumsuz etkiliyor. Otlakbaşı mahallesine 200 metre mesafede bulunan Akbulak mahallesinde elektrikle ilgili bir sorun yaşanmazken, Otlakbaşı'ndaki öğrenciler voltaj düşüklüğüne tepki gösteriyor. Voltaj düşüklüğünden dolayı mahalledeki 28 öğrenci, ışıldak önünde ders çalışarak arkadaşlarından geri kalmamaya çalışıyor. Elektrik kullanamadıkları halde her ay fatura ödemek zorunda kaldıklarını öne süren Suat Çiftçi, inşaatlarda çalışarak altı çocuğunu okutmaya çalıştığını belirtti. Sorunun giderilmesi için ilgili kurumlara verdiği dilekçe örneklerini de gösteren Çiftçi, “İki yıldır bu sıkıntıyı iletmediğim kurum kalmadı. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ve Van Valiliği’ne dilekçe verdik. Hiçbir çare bulamadık. VEDAŞ yetkilileri, beni her defasında oradan oraya gönderiyor. İki yıldır beni oyalıyor. Altı çocuğum var ve her gece ışıldağı tutarak ders yapmalarına yardımcı oluyorum. Evde olmadığım zamanlar 6. sınıfa giden ablaları yardımcı oluyor. Bu hep böyle olmaz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza soruyorum; hangi devirde, hangi çağda yaşıyoruz? Türkiye dış devletlere enerji veriyor ama biz göremiyoruz. Ben bir baba olarak ne kadar sorumluysam VEDAŞ’ın da bu çocuklara karşı büyük bir sorumluluğu vardır. Biz de elektrik ışığında oturmak istiyoruz. Televizyon çalışmıyor, buzdolabı ve çamaşır makinesi çalışmıyor, eşim elleriyle 12 kişinin çamaşırını yıkıyor. El fenerlerini, ışıldakları 200 metre mesafede bulunan komşularda şarj ediyoruz. Sonuçta onlar da bozuluyor ve her seferinde 50- 100 TL vererek yenilerini almak zorunda kalıyoruz. Bu daha ne kadar devam edecek, hangi yetkili bu sıkıntımıza çare olacak?” dedi.
Dördüncü sınıfa giden Dilvan Çiftçi de, ders durumunun pek iyi olmadığını belirterek, el feneri ve ışıldak karşısında çalıştıkları için derslerine iyi hazırlanamadığını söyledi. Dilvan Çiftçi, “Arkadaşlarımdan geri kaldığım için kendimi dışlanmış olarak hissediyorum. Akşamları ders çalışamıyorum, bu da derslerime etki ediyor. Elektriğimiz olursa arkadaşlarımın seviyesine çıkabilirim” diye konuştu.
Beş öğrencinin ablası olan Elvan Çiftçi ise, iki yıldır akşamları ışıldağın önünde ders çalıştığı için gözlerinden rahatsız olduğunu belirterek “Bu elektrik sıkıntısının giderilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan ışık istiyorum. Sınavlarımız var, yazılılara çalışmak için ışıldağı yanıma alıyorum. Bu nedenle kardeşlerim bana kızıyor. Işıldak için kavga ediyoruz, babam ışıldağı tutuyor. Yazılılardan da kötü not alıyorum. Bu da beni çok üzüyor. Çünkü arkadaşlarım iyi not alırken ben düşük not alıyorum. Ben de başka öğrenciler gibi başarılı olmak ve iyi yerlere gelmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Üçüncü sınıf öğrencisi Berivan Çiftçi ise, elektrik olmadığı için derslerine çalışamadığını ve devlet büyüklerinden bir an önce elektriklerinin yapılmasını istedi.
Vahide Öner isimli vatandaş ise, çocuklarının elektrik olmadığından dolayı eğitimlerinden geri kaldıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Ders çalışamayan öğrencilerimiz öğretmenler tarafından azarlanıyor. Hiçbir elektrik cihazı çalışmıyor. İki yıldır perişan bir durumdayız. Yetkililerden, bu sıkıntımızın giderilmesini istedik. Şimdi yollar açık, el fenerlerini komşuda şarj ediyoruz. Ancak, kar ve fırtına olduğu zaman bir yere çıkamıyoruz. Gece otururken ışıldağımızın şarjı bitiyor, biz de öyle karanlıkta körler gibi bir hayat yaşıyoruz.”