Maliyeden emekliye ayrıldıktan sonra muhtar olan ve 2 dönemdir muhtarlık yapan Gaziantep’in ilk kadın muhtarı Hatice Hortoğlu, mahallesinde çok sayıda yabancı bulunması nedeniyle Kürtçe, Arapça, Fransızca ve İngilizce öğrendi.
2009 yılında yapılan muhtarlık seçimlerinde Gaziantep’in ilk kadın muhtarı seçilen ve 2014 yılındaki seçimlerde de başarılı olup, yeniden Güneykent Mahallesi muhtarı olan Hatice Hortoğlu, anadili Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe, Arapça, Fransızca ve İngilizce öğrendi. Üniversiteye yakın olması nedeniyle, çok farklı ülkelerden binlerce öğrencinin mahallelerinde kaldığını ve sürekli bu öğrencilerin sorunlarıyla ilgilendiği için mecburen onların dillerini öğrenmek zorunda kaldığını söyleyen Hortoğlu, insanın her yaşta yeni şeyler öğrenebileceğini ifade etti. Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’nin genelinde olduğu gibi, Gaziantep’te ve kendi mahallelerinde yoğun bir Suriyeli nüfusun oluştuğunu ve onlara yardımcı olmak için de özellikle Arapça öğrendiğini dile getiren Hortoğlu, Kürtçe ile birlikte ileri derecede Arapça, öğrencilerin sorun ve sıkıntılarına yardımcı olacak kadar da Fransızca ve İngilizce öğrendiğini söyledi.
Hatice Hortoğlu, "Güneykent Mahallesi muhtarıyım. Evliyim ve 2 çocuğum var. Muhtarlıkta ikinci dönemimdir. Birinci dönemde Gaziantep’in tek bayan muhtarıydım. İkinci dönemde de aday oldum ve çok güzel oy aldım. Karşımdaki adaylara 3 bin 500 oy fark atarak tekrar muhtar oldum. Mahallem çok geniş bir mahalledir. Gerçekten öğrencisi, öğretmeni, emeklisi ile 60 bin nüfusu olan bir mahalledir. Çoğu yerlerden büyüktür. Bu mahallemde her türlü insan var. Bunlar genellikle öğrencilerdir. Bunların dillerini öğrendim. Bu arada Arapçayı da sökerek, Kürtçeyi, Türkçeyi konuşarak mahallemin sakinleriyle çok güzel şekilde anlaşıyorum. Avrupa’dan, İngiltere’den, Afrika’dan ve Çin’den gelen öğrencilerimiz var. Bu mahalle daha çok öğrenci mahallesidir. Mahallemde başka çok sıkıntı olmuyor. Emniyet çok güzel çalışıyor, belediye çalışıyor. Asfaltlarımız, kaldırımlarımız, mümkün olduğu kadar GASKİ, GAZDAŞ çalışıyor. Bunlara bir şey diyemiyoruz. Herhangi bir eksiklik olduğu zaman bildirildiğinde yapılıyor” şeklinde konuştu.