Yüksek elektrik faturalarına EPDK el koydu. Başkan Mustafa Yılmaz, "Şirketlere uyarı yazısı gitti. Tüketicinin ödeme gücünü zorlayacak değişiklik yasak" dedi
Son aylarda vatandaşların elektrik faturalarında yaşadığı yüksek rakam şokuna Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) el koydu. Tüketicilerin şikâyet yağmuruna tuttuğu EPDK, elektrik dağıtım şirketlerine uyarı yazısı göndererek, gerekli düzenlemelerin 'acilen' yapılması direktifini verdi. Kurumun, şirketlere gönderdiği yazıda elektrik faturalarının bir aydan daha kısa süreler içinde okunmasının mevzuata aykırı olduğu belirtilerek "Şirketlerce tüketim döneminin bir aydan daha kısa süreli belirlenmesi veya uygulanması mevzuata aykırıdır. Bu nedenle, söz konusu uygulama nedeniyle tüketicinin ödemede gecikmesi sonucu gecikme zammı ve kesme-bağlama bedeli alınmaması ve tüketim döneminin asgari bir ay olacak şekilde tekrar belirlenmesi gerekiyor" denildi. Açıklamada, elektrik dağıtım şirketlerinin bazı durumlarda da sayacı iki aydan daha uzun aralıklarla okuduğu da vurgulandı. Açıklamada, "Kurumumuza ulaşan çok sayıda tüketici şikâyetinde, elektrik dağıtım şirketlerince sayaçların bir aydan daha kısa ya da 2 aydan daha uzun aralıklarla okunmaya başlandığı ve bunun sonucunda şirketlerce ayda 2 kere fatura düzenlendiği ya da 2-4 aylık tüketim miktarını içeren yüklü tutarda faturaların düzenlendiği, tüketicilerin ödeme güçlüğüne düştüğü, herhangi bir ödeme kolaylığı sağlanmadığı şikayetleri geliyor" denildi.
VADE FARKI İKAZI
Bunun üzerine şirketlere uyarı yazısı gitti. Yazıda, "Dönem değiştirilmesi nedeniyle taksitlendirme yapılıp yapılmadığı, yapılıyorsa vade farkı alınıp alınmayacağı konularının bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca, tüketicilerin ödeme güçlüğüne düşmemesi için fatura döneminin uzun aralıklı olmamasına dikkat edilmesi ve dönem değişikliklerinin önceden tüketicilere bildirilmesi gerekiyor" uyarısı yapıldı.
UZUN DÖNEMLİ FATURA BİLANÇO OYUNU OLABİLİR
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, faturalardaki oynaklığı uzun süre önce fark ederek, çalışmaya başladıklarını belirterek, ödeme süresinin iki ay veya daha fazla süreye çıkmasının şirketlerin 2014 yılı mali bilançılarına yönelik bir uygulama olabileceğini söyledi. Yılmaz, "Şirketler yıl sonunda kasım ya da aralık faturaları öteleyerek, 2014 bilançolarını vergi nedeniyle az göstermiş olabilir. Ya da kayıp kaçak oranını yüksek göstererek, bu yıl sonunda tarife dönemi bitiyor. 2016'da tekrar 5 yıllık bir tarife belirlenecek. Bu nedenle şirketler kayıp kaçak oranını yüksek gösterip, tarife artışı isteyebilirler" dedi.
KAYNAK:SABAH