Diplomalı Suriyeliler çalışmak istiyor

Türkiye'de yaşayan nitelikli Suriyeli gençler, Türk işverenlerle buluştu. İstanbul'da düzenlenen kariyer fuarı, Türkiye'nin diplomalı Suriyelileri kazanmak için henüz treni kaçırmadığını gösteriyor.

EKONOMİ, 13 Nisan 2017 Perşembe, 12:32
Diplomalı Suriyeliler çalışmak istiyor

   Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Tıbbi Yardım Örgütü (IMC) işbirliği ile İstanbul'da düzenlenen kariyer fuarı iş arayan Suriyeli gençlerle Türk işverenleri bir ararya getirdi. Türkiye ve dünyadan birçok insan kaynakları firmasının da katıldığı fuarda bazı Türk üniversiteleri de burslu eğitim olanaklarını tanıttı. Fuara Türkiye'de okuyan, çalışan ve ikâmet eden genç Suriyeliler büyük ilgi gösterdi. 

"Rızık" Türkiye'de yaşayan Suriyelilere istihdam sağlamak için faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü. Resmi ve özel kuruluşlara nitelikli Suriyeli iş gücü sağlıyorlar. Emani Haşim, Urfa, Gaziantep ve İstanbu'daki bürolarına çok sayıda Suriyelinin başvurduğunu söylüyor:

"Şu ana kadar 21 bin 641 Suriyeli bize başvurdu. 6 bin 379'una iş bulduk. Bu işlerin çoğu, söz konusu şahısların niteliğine ve eğitimine uygun görevlerde oldu. Urfa ilinde Türk Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 100 öğretmene iş sağladık. Bu şahıslar yasal güvence ile çalışıyor ve Suriyede olduğu gibi öğretmenlik yapıyorlar. AFAD gibi resmi kuruluşlar ve özel sektöreden şirketler nitelikli çalışanlar için gene bize başvuruyor. Fuar daha fazla Suriyeliye ulaşabilememiz adına oldukça faydalı oldu."

Sağlık turizmi Arapça bilen eleman arıyor

Son yıllarda Ortadoğu ve Afrika'nın Arapça konuşan ülkelerinden bir çok kişi tedavi için Türkiye'yi tercih ediyor. Fiyatları ve hizmet kalitesi Avrupa ile yarışan sektör, "sağlık turizmi" adı altında Türkiye'ye önemli bir girdi sağlıyor.

"Şu anda hastanemiz bünyesinde çalışan 200 tercümanın 50'si Arapça konuşuyor. Daha fazlasına da ihtiyacımız olacak. Biz bu gençleri kanuni hakları ile çalıştırıyoruz. Sağlık sektöründe çalışma izinlerinin çıkması 40 günü buluyor. Devletin bu konuda işleri hızlandırmasını ve kayıt dışı tercüman çalıştıran kurumlarda da denetimi etkin hale getirmesini talep ediyrouz. Bir başka konu da: Türkiye'de devlet İş-Kur üzerinden yapılan istihdamlarda bazı vergi indirimleri uyguluyor. Yabacı çalışanlarda ise bu avantajları yaşayamıyoruz. Bu konuda da bir düzenleme yapılırsa eminim istihdam konusunda büyük katkı sağlar."

kaynak: Can Hasasu

BURSA
Arkadaşını bıçaklayan, kaçarken diğer arkadaşının ölümüne sebep olan zanlı adliyeye sevk edildi
Bursa'nın İnegöl ilçesinde arkadaşını bıçakladıktan sonra, diğer arkadaşıyla kaçarken geçirdiği k...
EKONOMİ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüz...
SPOR
Beşiktaş, play-off'lara kalma şansını yükseltti
Beşiktaş, Athletic Bilbao galibiyetiyle UEFA Avrupa Ligi'nde play-off'lara kalma şansını yükseltt...
GÜNDEM
MSB kaynaklarından 'kışlasız bedelli askerlik' açıklaması
Bakanlık kaynakları, kışlasız bedelli askerlikle ilgili iddialara ilişkin "7179 sayılı Askeralma ...
BURSA
Bursa'da uygulamadan kaçan alkollü sürücü polis aracına çarptı
Bursa'da uygulama yapan trafik ekiplerinden kaçan şüpheli, gece yarısı şehri ayağa kaldırdı. Kova...
GÜNDEM
MSB duyurdu: "Son bir haftada 69 terörist etkisiz hale getirildi"
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir haftada 69 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.