Ağustos ayı ve eylül ayının ilk günlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava kalitesini izleme istasyonlarına göre kirlilik oranı en yüksek yer Bursa oldu. Sanayi şehri Bursa'da kirletici bölgeler ise hiç değişmiyor. Kestel’de 50’ye yakın baca her gün kirli havayı atmosfere salmaya devam ediyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde de 20'den fazla bacadan gece gündüz gri renkli dumanlar tütüyor. Sabah saatlerinde Bursa’ya Uludağ’dan teleferik ile inen vatandaşlar şehirdeki gri renkli kirli hava tabakasını net olarak görebiliyor.
Kestel Bölgesi’nde hiçbir ceza ve denetimden etkilenmeyen fabrikaların bacaları yoğun bir şekilde kirli dumanlarını Bursa ovasının üstüne salmaya devam ediyor.
DENETİMLER ETKİLİ OLMUYOR
Bölgede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün nasıl bir çalışma yaptığı ise bilinmiyor. Kamuoyuna kirli hava bırakan tesislerle alakalı 3 yıldır hiçbir açıklama yapılmadı. Sadece bakanlığın hava kalitesi izleme ile alakalı kurduğu istasyonların sayısı arttı. Daha önce sadece Soğanlı’da Osmangazi Belediyesi şantiyesi bahçesinde olan hava kalite ölçüm istasyonuna, son bir yılda İnegöl, Kestel, Yıldırım’ın Beyazıt Mahallesi ve Nilüfer Görükle istasyonları ilave oldu. Marmara Bölgesi’nde en yüksek değerlerin Bursa’nın Kestel, Yıldırım ilçeleri ile Soğanlı’daki hava kalitesi ölçüm istasyonlarında çıkması dikkati çekiyor. Hava kirliliği fotoğraflarının çekildiği 2 Eylül tarihinde Kestel’deki istasyonda sadece NO2 (nitrojen dioksit) değeri metreküpte 49 mikrogram ile en kirli istasyon olarak dikkat çekti. Diğer kayıtların ise anormallikten boş bırakılması dikkati çekiyor. Beyazıt Caddesi'ndeki istasyonda ise NOx (nitrik oksit) oranı 98 mikrogram, karbondioksit oranı da 520 mikrogram ile bütün Türkiye’deki değerlerin en yükseği olarak görüldü. Bu tablo, kirliliğin vahametini akademik olarak da ortaya koyuyor. Bakanlığın hava kalitesi kayıtlarına giren bu anormal değerlere karşı nasıl bir çalışma yaptığı bilinmiyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Dairesi’nin de ne gibi tedbirler aldığını kamuoyu merak ediyor.
“YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYORUZ”
Yeşilay Bursa Şube Başkanı Mehmet Raci Arvas, sigara ve uyuşturucu ile mücadele ederken, aslında sağlığı tehdit eden en önemli unsurun hava kalitesi olduğunu söyledi. Arvas, “Sigara dumanı, sanayi bölgelerinden gelen kirletici baca gazları yanında çok daha cılız kalıyor. Fotoğrafları ve manzarayı görenler ciğerlerimizin sigara kadar kirli sanayinin etkisi altında olduğunu anlıyorlar. Bursa’da aynı havayı soluyan yüz binlerce insanın bu kirli sanayiden gelecek kirli gelire de ihtiyacı yok” dedi.
DEMİRTAŞ'TAKİ SANAYİCİLER İNANDIRICI GELMİYOR
Şehirdeki kirliliğin en önemli unsurlarından olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulacak termik santralin son teknoloji ile hiçbir kirlilik oluşturulmayacağı tezi de bu manzara sebebiyle inandırıcı gelmiyor. Şehrin havasını fütursuzca zehirleyen sanayi tesislerine karşı tedbir alınması için şehirde sivil toplum kuruluşlarının daha ciddi kampanyalar yapması ve valilik ve belediyelerin harekete geçmesi gerekiyor.