Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan Bursalı Nakkaş Safi ve Divanı, Muhammed Emin Paşa, O´nun Güzel Ahlakı-40 Hadis-i Şerif Şerhi ile Türk Dünyasının Kültürel Mirası ve Müzeler Bildiriler adlı 4 yeni eser daha Bursa belgeliğine kazandırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar 300’e yakın yayınla Bursa ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilecek bir şehir belleği oluşturduklarını söyledi.
Restorasyon çalışmalarıyla tarihi ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, yayınladığı eserlerle de Bursa’nın hafızasını tazelemeye devam ediyor. Somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında Bursa belgeliğine yeni kazandırılan Bursalı Nakkaş Safi ve Divanı, Muhammed Emin Paşa, O´nun Güzel Ahlakı-40 Hadis-i Şerif Şerhi ile Türk Dünyası´nın Kültürel Mirası ve Müzeler Bildiriler adlı 4 eser, İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kitapların yazarları ile çok sayıda kitapsever katıldı.Altepe, Bursa’nın yaşayan canlı bir tarih başkenti haline getirmek maksadıyla yaptıkları restorasyonların yanı sıra somut olmayan kültürel mirası da gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü söyledi. Kitapların geleceği şekillendiren, hayata yön veren bilgi birikiminin yansımaları olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Kitaplar, hayatımızın pusulaları, haritalarıdır… Bir şehrin en büyük zenginliklerinden biri, o şehri tüm kalbiyle hissedip kağıda dökebilen kalem erbabının varlığıdır. Bursa’mız bu açıdan diğer şehirlere göre oldukça şanslıdır. Medeniyetlerin beşiği olan Bursa’mız, Osmanlı’yı kuran şehir olması hasebiyle söyleyecek çok sözü olan bir şehirdir. Çünkü Bursa bir dönem Osmanlının ilim ve kültür merkeziydi. Yüzlerce alim burada yetişti. Tarihin akışını değiştiren şehir olarak Bursa, bağrında taşıdığı sosyal, kültürel, ve mimari miras ile geçmişte olduğu gibi bugün de geleceğe yön verme misyonunu sürdürmektedir” dedi.
Başkan Altepe, bir şehrin ülke genelinde öne çıkmasının sadece belediyecilik hizmetleri, devasa projeler, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmaktan ibaret olmadığına inandıklarını kaydetti. Bir şehri öne çıkaran, ulusal ve uluslararası platformlarda ülkesini temsil edebilme yeteneği kazandıran asıl hamlenin, şehrin bütün değerlerinin bütün halinde sunumu olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Evet; ekonomide ülkemizin lokomotif şehirlerinden biriyiz. Dağımızla, denizimizle, ovamızla, doğal güzelliklerimizle, turizmin en gözde şehirlerinden biriyiz. Ecdat yadigarı eserlerin yoğunluğu bakımından bir açık hava müzesi konumundayız. Ancak şöyle bir gerçek var, biz bir şehri ne kadar modern gösterirsek gösterelim, ne kadar zengin gösterirsek gösterelim, bilgi birikimini gün yüzüne çıkarmadığımız sürece eksik kalacaktır. Bu yüzden Bursa’mızın kalkınma hamlesinin temeline şehrimizle ilgili bilgi birikimin öne çıkarılmasını koyduk. Bugüne kadar 300’e yakın yayın yelpazesinde, Bursa’mızla ilgili her türlü bilgiye ulaşabileceğimiz bir şehir belleği oluşturduk. Bugün de 4 yeni eseri okuyucu ile buluşturmanın heyecanı içindeyiz. Ben başta kitapların yazarları olmak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
O´nun Güzel Ahlakı-40 Hadis-i Şerif Şerhi adlı eseri kaleme alan Dr. Mehmet Gülal, Bursa’ya yapılan güzel hizmetin kültür hizmetleri olduğunu belirterek, “Ben bu kitabı nasıl bastıracağım diye düşünürken, Büyükşehir Belediyesi öyle güzel sahip çıktı ki, daha önce yazdığım kitapların hepsinden güzel bastılar. Başkanımızdan matbaadaki işçisine kadar emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa belgeliğine kazandırılan bir diğer eser olan ‘Bursalı Nakkaş Safi ve Divanı’ da 2. Murat’ın ilgisine mazhar olan 15. Yüzyıl şairlerinden Bursalı Nakkaş Şafi ve eserlerini gün ışığına çıkardı. Doç. Dr. Ömer Özkan’ın Kırım Bahçesaray’daki Hansarayı’nın arşivinin tozlu raflarında bulduğu el yazması bir eserden yola çıkarak hazırladığı eserle, İngiltere’de ve Fuat Köprülü Kütüphanesi’nde bulunan Nakkaş Safi Divanı’nın iki olan nüsha sayısı da üçe çıkmış oldu. Şiirin milli bir sanat olduğunu ve milletlerin karakterini yansıttığını ifade eden Doç.Dr. Özkan, “Divanlar da bizim kültürel benliğimizi yansıtan önemli vesikalardır. Bu çalışmaya sahip çıkması nedeniyle ben de Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Türk Dünyası’nın Kültürel Mirası ve Müzeler” bildiri kitabı da 2013 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan uluslararası forumda sunulan bildirilerden oluşuyor. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Fırat Purtaş da Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle çok sayıda projeye imza attıklarını belirterek, ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanının Bursa’ya çok yakışacağını söyledi.
Mahmut Bi tarafından kaleme alınan Muhammed Emin Paşa isimli eser de Kafkasya’nın bağımsızlık savaşının ortaya çıkardığı kahramanlardan biri olan Muhammed Emin Paşa’yı anlatıyor. Kafkasya’nın birliği ve bağımsızlığı uğruna mücadele veren İmam Şamil’in yanında yer alıp, Şeyh Şamil’in Rus birliklerine teslim olmak zorunda kalmasının ardından Türkiye’ye göç edip Bursa’ya yerleşen Muhammet Emin Paşa’nın, hayatı ve bağımsızlık için verdiği mücadele bu kitap sayesinde tarih meraklılarıyla buluşuyor.
Kitap tanıtım törenine katılan İl Müftüsü Mehmet Emin Ay, 30 yıl önce Bursa sicillerinin oluşturulması için kurulan heyette asistan olarak görev aldığını hatırlatarak, “Bu çalışmalarda Bursa’nın zengin kültür birikimine şahit oldum. Bursa sicilleri de yıllar sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlandı. Bütün kitaplarda emeği geçen hocalarımızın yanında belediyemize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.