Bursa’nın İnegöl ilçesinde 2006 yılında bir araya gelen 7 bakkal, giderek artan süpermarketlere karşı ayakta kalmak için güçlerini birleştirerek bir kooperatif kurdu. 7 bakkal ile başladıkları sayı 100'e kadar çıktı. 10 yıllın sonunda ise cirolara bakıldığında müthiş bir başarı ile yüzde 400 cirolarının arttığı ortaya çıktı. S.S İnegöl Bakkallar Temin Tevzii Kooperatifi (BAKKOOP), Başkanı Bülent Savaşçı, “Bakkal kültürü"nü yaşatırken, altyapı, ürün çeşitliliği ve sistem açısından zincir marketlerin çalışma mantığına ayak uyduran, bu sayede kazançları artan bir sistemi oturtmayı başardık. Şuanda bizim üyelerimizin yüzü gülüyor. Bizi örnek almak için diğer ilçelerden gelerek çalışma sistemimizi inceleyen bakkallar var. "BAKKOOP" tabelasıyla 2009'dan sonra ise markalaşmaya gidip, 2012 yılına kadar ilçenin çeşitli bölgelerinde 15 şube açtık. Zamanla eksiklerinin bulunduğunu, yerlerinin dar, ürün çeşitlerinin az olduğunu fark ettiğimiz bölgelerdeki metrekareleri büyüterek vatandaşa hizmet etmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.
“BAKKAL KÜLTÜRÜNÜ UNUTMAMALIYIZ”
Yaptıkları çalışmanın Türkiye’ye örnek olması gerektiğini ifade eden Savaşçı, “Eskiden bakkal mahalledeki bekçisi, muhtarıydı. Borç alabileceğimiz çocuğumuzu evimizin anahtarını teslim edebileceğimiz güvenilir kişilerdi. Ama açılan AVM’ler bu düşünceler unutulmaya başlandı. Bu bir kültürdür. Bunu unutmamamız gerekiyor. Bunu yerel yönetimlerin de desteklemesi gerekiyor” dedi.
“KAZIKÇI BAKKAL YOKTUR”
Eskiden bakkallarda bulunan ürünlerin şuan 4 katı ürün bulunduğunu belirten Savaşçı, “Bakkal eskiden kazıkcı, tarihi geçmiş ürün satan ve marka olmayan ürün satan kişi olarak görünüyordu. Şuandaki İnegöl’deki bakkalların yüzde 80’inde zincir mağazaların daha altına ürün satışa sunuyorlar. Fiyat ve ürün çeşitliliğini yendiğimiz düşünüyorum. Tarihi gecik ürün satıyorlar mantığını yendik” şeklinde konuştu.
“BAKKAL AMCALARLA BÜYÜDÜK”
İnegöl’de 18 saat hizmet veren bakkalların olduğunu belirten Savaşçı, “Bakkal bir kültürdür, kültürü yaşatmak için ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Bir alışveriş merkezinin açık olduğunu gördünüz mü? Ama bakkallar öyle değil. Gecenin bir yarısı çocuğunuz mamasını bakkalda bulma imkanınız çok yüksek. Sabah ezanından sonra ekmeği biz satıyoruz. Bizler bakkal amcalarla büyüdük. Bunu yaşatmamız gerekiyor” dedi.