Bursa sanayisinde dönüşüm hamlelerine yeni projelerle önderlik eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), tekstil sektöründe Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretimin geliştirilmesine yönünde önemli çalışmalar yürütüyor. Türkiye’nin ilk ve tek Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ni bu yıl içerisinde Bursa’ya kazandırmayı planlayan BTSO, firmaların hizmetine sunduğu devlet desteklerinin yanı sıra eğitim, fuar organizasyonları ve kümelenme faaliyetleri ile sektörün geleceğine yön veriyor.
Türkiye’nin tekstil piyasasının önemli merkezlerinden Bursa, BTSO liderliğinde geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Tekstil sektöründe 8 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiği Bursa’da firmalara yeni bir vizyon kazandıran BTSO, Bursalı firmaların dünya arenasında daha güçlü boy göstermesini sağlıyor. Tekstil ve Hazır Giyim Konseyi ile sektörün yol haritasını belirleyen BTSO, konseylerden çıkan raporlara göre yeni projeleri hayata geçiriyor.
KLASİK METOTLAR GERİDE KALIYOR
BTSO, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile birlikte tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde uluslararası alanda tanınan ve takip edilen çok amaçlı bir araştırma merkezi olarak planladığı BUTEKOM’daki çalışmaları bir üst noktaya taşıyarak, ‘Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin temelini attı. Nitelikli üretim ve katma değeri yüksek ihracat hedefi gerçekleştirmeye dönük adımları attığı ‘Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ Projesinin inşaatı tüm hızıyla sürüyor. BEBKA’nın da maddi destek verdiği merkez, tekstil sektörünün dünya pazarlarında sürdürülebilir güç sahibi olabilmesi ve araştırma sonucu yenilikçi ürünlere yönelmesine katkı sunacak.
TEKSTİLE ‘İNOVASYON’ KATAN MERKEZ
Sektörde Ar-Ge adımlarının hızlanmasının önünü açacak merkezde, Akredite Teknik Tekstil Laboratuvarı da yer alacak. Laboratuvar ile firmalarımız ürünlerini hızlı ve kolay bir şekilde test ettirme imkanı yakalayacak. Merkez aynı zamanda firmaların klasik üretim modelinden teknik ve fonksiyonel tekstile geçişini de hızlandıracak. Tekstil üretimine ‘inovasyon’ katacak merkez ayrıca tekstil ihracatında teknik tekstilin de payının artmasına da öncülük edecek.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ARENADA TANITILDI
2008 yılından bu yana tekstil sektörüne yönelik çalışmalarıyla katkılar sunan BUTEKOM’un da destek verdiği proje kapsamında ‘İSO 9001’ ve İSO 17025’ Temel Eğitimi, laboratuvar eğitimi, KOSGEB destekli ‘Bursa Bölgesinde Teknik Tekstil Altyapısının Geliştirilmesi Projesi’, Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi Projesi çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’de rol model olacak merkez, ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre organizasyonunda da tanıtıldı.
“AVRUPA’NIN BİR NUMARALI TEDARİKÇİSİYİZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarının örnek başarı hikayeleri yazdığını söyledi. Sektörde Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olarak beklentileri ve algıları belirleyecek bir güce ulaşan firmaların bugünkü konumunu kesinlikle yeterli görmediklerini ifade eden Başkan Burkay, BTSO olarak sektörde dünya pazarlarına Bursa markalarıyla çıkmak adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini de vurguladı.
“FİRMALARIN REKABETİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Ekonomisindeki üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle sürükleyici bir role sahip olan tekstil sektörü için yeni ve farklı bir üretim yapısının yolunu açtıklarını kaydeden Burkay, “BUTEKOM’u kurarak başlattığımız sektörel dönüşüm hamlesi, teknik tekstil konusunda Ar-Ge alt yapısını geliştirmek üzere, akredite tekstil ve teknik tekstil laboratuvarını da içeren güçlü bir alt yapıya kavuşuyor. Ülkemizde bir ilk olma ayrıcalığı temelini attığımız Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezimiz, firmalarımızı konvansiyonel üretimden rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilere sevk edecek. Projemiz sayesinde firmalarımız, pazar koşullarına ve yenilikçi ürün taleplerine hızla cevap verecek” diye konuştu.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE LİDERLİK EDECEK”
Merkez ile sektör temsilcilerin Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretime geçişinde rehberlik yapacağını vurgulayan Burkay, şöyle devam etti:
“Böylece hem bölgemizde hem de ülkemizde tekstil ve hazır giyim sektörleri ile alt sektörlerimizin sürdürülebilir büyümesine liderlik edeceğiz. İnşallah Bursa, düşük maliyetli üretime dayalı standart ürünler yerine; bundan sonra akıllı tekstiller, nano ürünler ve üç boyutlu kumaş teknolojileriyle birlikte özgün ve yüksek kaliteli üretimle anılacak. Bu yıl içerisinde hizmete sunmayı planladığımız merkezimiz, diğer sektörlerimiz için de ilham kaynağı olacaktır.”