Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) bu yıl ilkini düzenlediği “Yerel Yönetimler Finans Zirvesi” yurt dışı ile yurt içinden yerel yönetim ve finans dünyasının tanınmış isimlerini bir araya getirdi. İstanbul Conrad Otel’de düzenlenen tek günlük zirvede, yerel yönetimlerin kısa ve uzun vadede finansman sorunları tartışılarak mevzuattaki engeller masaya yatırıldı. Zirvenin açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesinin finansal kaynakların artırılmasına bağlı olduğunu söyledi. Başkan Altepe, konuşmasında, yatırım ve hizmetlerin uygulamaya alınmasında merkezi hükümet tarafından uygulanan yap işlet devret modelinin önemine de değindi.
Belediyelerin finansal kaynaklarının ve imkanlarının artırılmasını tartışmak amacıyla Marmara Belediyeler Birliği tarafından Türk Ekonomi Bankası (TEB) ana sponsorluğunda düzenlenen Yerel Yönetimler Finans Zirvesi’nde; EBRD, Vakıfbank, European Investment Bank, ECO Bank, HSBC gibi bankalardan, Moody’s, Fitch Ratings gibi derecelendirme kuruluşlarından üst düzey yetkililer, alanında uzman profesyoneller ile yerel yöneticiler, yerel yönetimlerin finansal imkanlarının artırılması konusunda ortaklaşa çözümler aradı.
Yerel yönetim finansmanında uluslararası kaynak kullanımı, kamu özel iş birliği projelerinde Türkiye ve dünya örnekleri, kentsel dönüşüm ve finansmanı ile yerel yönetimlerde alternatif finansman enstrümanları yurtiçi ve yurtdışından uzmanlar tarafından mercek altına alındı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, yerel yönetimlerin elde ettikleri gelirler ile sundukları hizmetler ve harcamalar arasında asimetrik bir durum bulunduğunu söyledi. Harcamaların finansmanının ‘belediyelerin elde ettikleri gelirlerin yetersiz kaldığı durumlarda’ farklı finansal enstrümanlar ile sağlandığını belirten Başkan Altepe, öne çıkan ve sık kullanılan yöntemler arasında ‘iç kredi, dış kredi, proje finansmanı, belediye tahvilleri, program kredileri ve finansal kiralamanın yer aldığını vurguladı. Bunlara tedarikçi kredileri ve bağlı kuruluşlara sağlanan garantiler gibi farklı mekanizmaların da eklenebileceğini ifade eden Başkan Altepe, Türkiye’nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesi finansal kaynakların artırılmasına bağlı olduğunu anlattı.
Başkan Altepe, konuşmasında, yatırımların hizmete alınmasında yap işlet devret modelinin uygulanmasının önemine de değindi. Merkezi yönetimin havaalanı, köprü, boğaz geçişleri gibi projeler için başarılı bir şekilde uyguladığı yap işlet devret modelinin belediyelerin önüne de bir imkân olarak sunulmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Altepe, böylece hem kaynak üretiminin hem de şehirlerin ‘başta ulaşım altyapıları olmak üzere’ ihtiyaç duydukları çözümlerin geliştirilmesinin daha hızlı olacağını vurguladı. Başkan Altepe, “Problemlerini çözmüş şehirler için yerel yönetimler ile finans kesimi, özel sektör ve merkezi yönetim arasında karşılıklı bağımlılık ilişkisi vardır. Bu kesimlerin işbirliği halinde hareket etmesi herkesin yararınadır” dedi.
Zirvenin ana sponsoru olan Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) KOBİ Bankacılığı Grup Direktörü Mehmet Ormancı ise yaptığı konuşmada, TEB olarak yıllık 1 milyar 300 milyon TL’lik limitle belediyelerin projelerine destek olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Ormancı, kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmaları açısından zirveyi çok önemsediklerini ifade etti.
4 oturumda yerel yönetim finansmanı
Açılış konuşmalarının ardından alanındaki uzman panelistler, 4 oturumda yerel yönetim finansmanını masaya yatırdı. “Yerel Yönetim Finansmanı-Uluslararası Kaynak Kullanımı” oturumunda, TEB Kobi Bankacılığı Satış Grup Direktörü Mehmet Ormancı, EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, EIB Kurumsal Sorumluluk ve Sivil Toplum Birim Başkanı Dr. Hakan Lucius ile ECO Bank Kurumsal ve Proje Finansman Müdürü Shazad A. Cheema konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun moderatörlüğünü İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kerem Alkin üstlendi.
Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı R. Ece Ceyhun Kelleci’nin üstlendiği, “Kamu Özel İş Birliği Projeleri–Türkiye ve Dünya Örnekleri” oturumunda; PPP Daire Başkanı Sedef Yavuz Noyan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Murat Yülek, Kamu Hukuku Danışmanı Erkan Karaarslan ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Program Yöneticisi Prof. Dr. Vedat Akgiray bir araya geldi.
“Kentsel Dönüşüm ve Finansmanı” konusu, Derin Ekonomi Yazı İşleri Müdürü Sinem Köseoğlu’nun moderatörlüğünde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, TOKİ Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Banu Tantan, TDUB Disiplin Komitesi Üyesi Aysel Aktan tarafından tartışıldı.
TV24 Ekonomi Müdürü ve aynı zamanda ekonomist olan Zeliha Saraç’ın moderatörlüğünü üstleneceği “Yerel Yönetimlerde Alternatif Finansman Enstrümanları” oturumunda; SPK Kurul Başkan Yardımcısı Bora Oruç, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren, Moody’s Türkiye Analisti Gjorgji Josifov, Fitch Ratings Kamu Maliyesi Türkiye Analisti Nilay Akyıldız ve Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Horozoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk oturumun ardından panelistlere birer teşekkür plaketi takdim etti.