Bakan Bilgin EYT'deki flaş detayı açıkladı! Kimleri kapsıyor?

Bakan Vedat Bilgin dün akşam katıldığı TRT canlı yayınında EYT ile ilgili çok önemli bir açıklamada bulundu. Bilgin, EYT'lilerin merak ettiği "staj sigortası EYT kapsamına dahil edilecek mi?" sorusuna da son noktayı koydu. Peki, EYT ne zaman çıkacak, şartları nelerdir? EYT kimleri kapsıyor, son durum nedir?  İşte Bakan Bilgin'in açıklamaları ve son dakika gelişmeleri...

EKONOMİ, 06 Ekim 2022 Perşembe, 14:11
Bakan Bilgin EYT'deki flaş detayı açıkladı! Kimleri kapsıyor?

EYT'de son durum emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş tarafından araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde EYT sorununda çalışmaların tamamlandığını müjdeleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika EYT açıklaması geldi. Bakan Bilgin'in staj sigortasının EYT'ye dahil edilip edilmeyeceği konusuna ilişkin yaptığı açıklama staj tartışmalarını da sonlandırmış oldu. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? EYT şartları nelerdir, kimleri kapsıyor? Detaylar haberimizde...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün akşam TRT canlı yayınına konuk oldu. Bakan Bilgin gündeme dair pek çok soruyu yanıtlarken EYT düzenlemesinde merak edilen staj detayına dair de açıklamalarda bulundu. Bilgin'in sözleri staj sigortası olup emeklilik hayali kuranların hevesini kırdı. 

Öte yandan detayların aralık ayında belli olacağı EYT düzenlemesinde geri sayım başlarken Vergi Uzmanı Muhammet Bayram ise alınan kararın milyonlarca kişiyi etkileyeceğini söylüyor.

EYT, STAJ VE ÇIRAKLIK KONUSU

99'da Türkiye'de reform denilen bir uygulama yapılmış. Anlamı şu, o tarihten önce işe başlayanlarla sonra başlayanlar arasında bir düzenleme yapılmış. 99 öncesi işe başlayanların emeklilik şartları 99 sonrası değişmiş. Tabi emeklilik sisteminde prim ödemesinin süresi, prim gün sayısının artması, primlerin yüksekliği çok önemli. Yaş da burada çok önemli. 38-40 yaşındaki adamı emekli ettiğiniz zaman onun ortalama hayat süresini 80 sayarsak, emeklilik sisteminin onu finanse edebilir olması lazım. Bunun ölçüsü dünyada şu; 3 çalışanın 1 emekliyi finanse edecek bir sistemin olması lazım. Bizim emeklilik sisteminde bu denge bozulmuş, şu anda da çok iyi durumda değil. Bunu bir şekilde düzeltmemiz lazım. Türkiye nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanıyor.

"EYT KAPSAMINDA DEĞİLLER"

"Biz burada 99 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları yaş sorununun çözümüne dönük hazırlık içerisindeyiz. Tek tip bir düzenleme. Bizde bütün çalışanların tam verileri elimizde. Biz gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralıkta Meclis'e intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık. Staj ve çıraklık sigortası olanlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Stajerlik sigorta girişi değil, onların sağlık sigortası var. Sağlık sigortasını korumak için geliştirilmiş bir sistem. Bu EYT kapsamında olanlar farklı. EYT'nin kaç kişiyi kapsayacağını çalışma tamamlandığında kamuoyuyla paylaşacağız"

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Çıraklık ve stajyerlikte kısa dönemli sigorta primi yatırılıyor. Kısa dönemli sigorta primi meslek hastalığı, iş hastalığı ve hastalık yönünden sigorta primidir. Aynı zamanda SGK mevzuatımıza göre uzun dönemli sigorta primi de var. Bunlar yaşlılık, emeklilik, malullüktür.

Çıraklık ve stajyerliğin EYT kapsamında değerlendirilmesinin önemi şudur. Bazı vatandaşların 8 Eylül 1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik primi yatırılmasına rağmen kısa dönemde sigorta yatırıldığı için başlangıç olarak kabul edilmiyor

Çıkacak olan EYT yasasında kendisine kısa dönemli sigorta primi yatırılan kişiler için uzun dönemli primleri için borçlanma fırsatı verilirse hem sigortalılık başlangıcı öne çekilecek hem de çoğu vatandaşımız emekli olabilecektir.

"KAPSAM DEĞİŞEBİLİR"

Komisyonda görüşülecek şu an yasa teklifinde olmasa dahi komisyonda görüşüleceği için bunun kapsamı değiştirilebilir.

Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var çünkü stajyerlik ve çıraklık sadece mesleki öğrenim gören kişilerin zorunluluğu değil. Mesela avukatlık ve mali müşavirleri de etkileyeceği için sayılar milyonları bulacaktır.

TEK TİP DÜZENLEME DENİLEN ŞEY NE OLABİLİR?

Sözleşmelilerle alakalı kamuda farklı bakanlıklarda çalışma çeşitleri var. Hatta SGK mevzuatımızda 39 farklı çalışma statüsü bulunmaktadır. Buna ilişkin sadeleşme gerekiyordu. Bazı işler için yüksek maaşlı çalıştırılan personel olabilir ve kamudaki maaşlar düşük kalabilir. Ama genel itibarıyla bir Bakanlıktan diğer Bakanlığa sözleşmeli personel olarak değerlendirilen kişilerin maaşlarının farklı olmaması gerekiyor. Sayın Bakanın söylemek istediği buydu aslında."

BURSASPOR
Bursaspor Başkanı Enes Çelik: "Vefa Temel'in lisansını çıkardık"
Bursaspor Başkanı Enes Çelik, lisans çıkarmaya engel olan 9 dosya ile ilgili ödemeleri gerçekleşt...
BURSA
Başkan Yılmaz, öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen ve İlçe Milli Eğitim M...
BURSA
Kerestelerin üzerinden düşen işçi ağır yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir mobilya fabrikasında kerestelerin üzerinden düşen işçi ağır yarala...
BURSA
Öğrenciler Karnelerini İnegöl Protokolünden Aldı
İnegöl İlkokulunda düzenlenen karne törenine Kaymakam Eren Arslan ile Belediye Başkanı Alper Taba...
BURSA
Nilüfer'in 417. parkı ve Nilbel Kafe Ahmet Yesevi Mahallesi'nde açıldı
Nilüfer Belediyesi'nin 417. parkı olan Zümrüt Parkı ve Nilbel Kafe, Balat Ahmet Yesevi Mahallesi'...
BURSA
Kontrolden çıkan beton mikseri devrildi sürücüsü yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada kontrolden çıkan beton mikseri devrildi; sürücüsü...