Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’ya mahsus bir ürün olan kestane şekerinin standartlarının belirlenmesi için BTSO tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılan başvuru sonuçlandığında, standart dışı ürünlerle mücadelenin mümkün olacağını söyledi.
Vali Münir Karaloğlu, Kardelen ve Yaylacık markasıyla iç pazara, Cardelion markasıyla da dış pazara hitap eden İlka Şekerleme’nin üretildiği tesiste inceleme yaptı. Üretimde hijyen kurallarına tam uyulmasını büyük memnuniyetle karşılayan Karaloğlu, Bursa’yı hem iç hem de dış pazarda temsil eden Kardelen’in, Uluşehir Bursa için gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Karaloğlu, Bursa’nın zengin bir tarihi kültürel mirasa sahip olmasının yanı sıra eşsiz doğası ve kente özgü yiyecekleriyle de öne çıktığına vurgu yaptı. Karaloğlu, “Uluşehir Bursa’ya mahsus yiyecekler herkes tarafından çok beğeniliyor. Kestane Şekeri ve Kestane Şekerlemesi bu kapsamda öne çıkan güzel bir ürünümüzdür. İlka Şekerleme zengin ürün çeşitleriyle ile iç ve dış pazarda Bursa’mızı başarıyla temsil ediyor” dedi.
İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün de, yapılan ziyaretten memnun olduklarını söyledi. Kestane şekerinin Bursa’ya has bir ürün olduğuna vurgu yapan Akgün, İlka Şekerleme olarak taşıdıkları sorumluluğun farkında olarak Türkiye ve dünya pazarlarına kaliteli ürünler sunduklarını belirtti.
“BAYAT BİSKÜVİDEN KESTANE ŞEKERLEMESİ YAPIP SATANLAR VAR”
Kalite standartlarına özen gösteren firmalar sayesinde Bursa’ya özgü bir ürün olan kestane şekerinin ve kestane şekerlemesinin bütün dünyaya yayıldığını söyleyen Akgün, en önemli sorunlarının merdiven altı işletmeler olduğunu dikkat çekti. Bazı fırsatçıların içerikleri belli olmayan ürünleri Kestane Şekerlemesi diye piyasaya çok ucuz fiyatlarla sunduklarına vurgu yapan Mümin Akgün, “Ham kestanenin kilogramı 10 liranın üzerinde olduğu halde, kilogramı 10 liraya kestane şekerlemesi satanlar var. Bunlar kestane şekerlemesi değildir. İçlerinde başka maddeler var. Bayat bisküvileri ucuz fiyatla alıp bunları un haline getirerek veya patates püresini çikolata sosuna bulayıp pazara sunuyorlar. Bu tarz ürün satanlara karşı denetimler yapılması ve ceza uygulanması gerekiyor” dedi.
BTSO HAREKETE GEÇTİ
Vali Münir Karaloğlu, kestane şekerlemeleriyle ilgili standartları belirleme yetkisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Valilik olarak bu konuda yaptıkları girişimleri de anlatan Karaloğlu, kısa süre önce Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) Bursa’daki 20 dolayındaki Kestane Şekeri üreticisi ile bir toplantı yapıldığını hatırlattı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur’un süreci takip ettiğini söyleyen Vali Karaloğlu, bu toplantıda, kestane şekeri ve şekerlemesinde bulunması gereken maddelerin belirlendiğini ve bir standart oluşturulduğunu vurguladı.
Vali Karaloğlu, “Oluşturulan bu standart, Bakanlığa gönderildi. S Bakanımız da süreci yakından takip ediyor. Kısa bir süre içinde ‘Türkiye Kestane Şekerlemesi Standardı’ yayınlanacak. Bu standart yayınlandığında, uymayanları denetlemek mümkün olacak. Şu anda standart olmadığı için sadece bayat ürünler konusunda denetim yapılabiliyor. Muhtevası ve nevi konusunda yaptırım bulunmuyor” dedi.
Bu çalışmanın yanı sıra, BTSO’nun Kestane Şekeri için Türk Patent Enstitüsü’ne “coğrafi işaret” başvurusu yapma hazırlığında da olduğuna dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu, Bursa Valiliği olarak her iki çalışmayı da yakından takip ettiklerini söyledi. Karaloğlu, kente ait olan değerlere Bursa Valiliği olarak sahip çıkmayı görev bildiklerini bu kapsamda Bursa’ya özgü bütün ürünler için coğrafi işaret alınması için oda ve borsaları görevlendirdiklerini sözlerine ekledi.