Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği kurslarda 233 bin kişi Osmanlıca Türkçesi öğrenci. Bursa'da ise bir yılda kursa devam eden ve başarılı olan 175'i öğretmen 1133 kursiyer törenle sertifikalarını aldı.
'Dilini kaybeden milletler yok olmaya mahkum olurlar" anlayışı ile yola çıkan Hayrat Vakfı Türkiye genelinde 233 bin kişiye, Osmanlıca okumayı ve yazmayı öğretti. Bursa'da ise başarılı olanlar için Merinos Kongre Kültür Merkezi'nde tören yapıldı.
Sertifika töreninde olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu: " Dil bir milleti millet yapan en önemli unsurlardan bir tanesi. "Dili yok ederseniz, nihayetinde devletinizi yok edersiniz" Bugün gün hala Allah'a hamd olsun devletimiz ayaktaysa dil ile ilgili gönüllülerin varlığı sayesindedir. Onun için hepinize teşekkür ediyorum. Dil bir milletin kültürünün, sanatının, edebiyatının ve medeniyetinin taşıyıcısıdır. Onun için çok önemlidir, onun için herkes dile saldırır.Bir milleti, bir kültürü ,bir medeniyeti yozlaştırmak isteyenler, yok etmek isteyenler önce dilden işe başlarlar. Onun için dili, arı, duru, tertemiz muhafaza etmek, koruyabilmek her birimizin ayrı ayrı görevidir. Onun için Hayrat Vakfı inatla, ısrarla, samimiyetle ve ihlasla senelerdir bu işin arkasını bırakmadan çalıştı gayret etti. Başladığı yıllarda bu işi gizli gizli yapıyorduk" dedi.
Lise yıllarında kendisinin de Osmanlı Türkçesi dersi aldığını ancak bunu gizli yaptığını hatırlatan Vali Karaloğlu, "Biz de lise öğrencisiyken gidiyor yazmaya çalışıyorduk ama, "Girerken görmesinler, çıkarken görmesinler" diyorduk. Bu gün şükürler olsun Hayrat Vakfı Milli Eğitim Bakanlığımızla, Gençlik ve Spor Bakanlığımızla resmi protokol yaparak okullarımızı da kullanarak, kendi gönüllü öğretmenleri eliyle Osmanlıca Türkçesi kursları veriyor. Nihayetinde sertifika törenleri yapabiliyor. Bunun da değerini bilmek gerekir. Bu kurslara katılan arkadaşlarımız var ama her şeyden önce gönüllü olarak bu kurslarda görev alan öğretici öğretmen arkadaşlarımız var. Ben öncelikle öğretmenlerimizi kutluyorum. Sonra Osmanlı Türkçesine gönül veren kursiyerlerimizi kutluyorum. Bundan herkesin mutlu olması lazım. Kimsenin bundan endişe duymaması lazım. Bu gün Türkiye Cumhuriyeti Latin Alfabesi kullanıyor, kullanmaya devam edecek, ama kültürümüzün medeniyetimizin sanatımızın edebiyatımızın köklerimizin dili ve alfabesi olan Osmanlıca Türkçesini öğrenmenin hiç kimseye zararı yok, çok büyük faydaları var. Bu sayede yeni neslimizin gençliğimizin kökleriyle bağlarını kuruyoruz" diye konuştu
Vali Karaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim gördüğü üniversitenin girişindeki kitabeyi okuyamayan, su içtiği çeşmenin üzerindeki kitabeyi, şiiri, dörtlüğü okuyamayan, dedesinin mezar taşını okuyamayan bir nesil yetişti maalesef. Şimdi bu gayretlerle inşaallah neslimizi, gençliğimizi tekrar medeniyetimizin kökleri ile irtibatlandırmak için bu Osmanlıca Türkçesi kursları önemli. Emeği geçen herkesi bu şehrin valisi olarak kutluyorum. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu akşam sertifikalarını alan arkadaşlarımızı ayrıca kutluyor hepinize sevgi saygı sunuyorum"