Bütün dünyanın peşinde olduğu Apollo kelebeğinin nesli tükeniyor.
Uludağ’da 150 milyon yıldır varlığını sürdüren Apollo kelebeğinin nesli tükenmek üzere. Sadece yaz aylarında Uludağ'ın zirvesinde görülebilen nadide kelebekleri görüntülemek isteyen fotoğraf sanatçıları birbiriyle yarışıyor. Temmuz ve ağustos aylarında görülebilen Türkiye'nin "en büyük" kelebeği Apollo korunmayı bekliyor.
Kısacık ömrü ile pek çok romana, tiyatro eserine ve hatta beyaz perdeye konu olan bu kelebekler Uludağ'da Aras vadisi ile Karçukuru arasındaki alanlarda yaşıyor. Beyaz üzerine kırmızı benekleri ile dikkat çeken Apollo, göz alıcı güzelliği ile gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.
Uludağ'ın gizli kalan güzelliklerini ortaya çıkarmak için Uludağ Soğukpınar mevkiinde kamp kuran fotoğraf sanatçısı Orhan Turhan, makro olarak görüntülediği Apollo kelebeğinin güzelliklerini yeniden gözler önüne serdi. Turhan, “Kelebekler çöllerde bulutlar gibi dolaşır, sularda yüzebilir, karanlık mağara kovuklarında yaşayabilirler. Dünyanın en yüksek dağlarında, tropikal ormanlarda, petrol birikintilerinde, yanardağ ağızlarında hatta kutuplarda bile dolaşırlar. 170 bin civarında türü olmasına rağmen hepsi ayrı güzeldir. Dünyada o kadar çok kelebek vardır ki her bir insana bir milyon kelebek düşer. Ortalama ağırlığı 70 kilogram olan bir insana yeryüzünde 850 kilogram kelebek düşer” dedi.
150 MİLYON YILLIK EFSANE YOK OLUYOR
12 santimetre kanat mesafesi ile dünyanın en büyük Apollonları 150 milyon yıl öncesinden bu yana Uludağ’da bulunuyor. Uludağ’ın hem bitki, hem de hayvan çeşitliliği açısından Bursalılar için bulunmaz bir nimet olduğunu ifade eden Orhan Turhan, "Kadrini bilenler her fırsatta soluğu zirvede alıyor. Apollo kelebeğinin de ömrü tıpkı diğer kelebekler gibi kısa, ama bu çok değerli tür koruma altına alınmazsa yok olacak. Küresel iklim değişimine ve asit yağmurlarına da maruz kalan bu kelebeklerin bir an önce korunma altına alınması şart" diye konuştu.
APOLLO KELEBEĞİ
Apollo kelebeği bilimsel dilde Parnassius Apollo olarak biliniyor ve Papilionidae familyasından bir kelebek çeşidi. 1000 ila 2000 metre arasındaki dağlarda yaşıyor biliniyor. Böcek koleksiyoncuları ve küresel ısınma sebebiyle sayıları giderek azalıyor. Türkiye'de Uludağ'da görülen bu kelebek türü, en çok Polonya'da yaşıyor. Çekoslovakya'da tükenmek üzere. İsveç ve Finlandiya'da ise sayıları hızla azalıyor. Uludağ'ın koca kanatlı Apollo kelebeği 360 günde gelişimini tamamlıyor. 5 gün civarında uçuşa geçiyor. 12 santime ulaşıyor. Ölmeden önce sedum isimli bitkilere eşit aralıklarla 100 civarında yumurta bırakıyor. Yumurtaları eşit aralıklarla bırakmasındaki sebep ise, yumurtalardan çıkacak bütün yavrularının hepsinin civardaki bitkilerden eşit şekilde beslenebilmesini sağlamak.